top of page
-

Vakıf Senedi

​VAKFIN ADI VE MERKEZİ

Madde 1:

Vakfın adı Celalettin Topçu Vakfı'dır.

Madde 2: 

Vakfın adresi, Nuri Paşa Mahallesi, 61/2 Sokak, Küçükkuyu Apt. No 1-3 b, Zeytinburnu-İstanbul’dur. Yönetim Kurulu kararı ile İstanbul içinde vakfın adresi değiştirilebilir. Vakıf, yurt içinde ve yurt dışında şubeler ve temsilcilikler açabilir.

 

VAKFIN GAYESİ

Madde 3:

Celalettin Topçu Vakfı’nın gayesi, Allah’ın rızasını kazanmak üzere, rahmetli Celalettin Topçu’ nun yaşarken başlatmış olduğu hayırları ve faydalı işleri muhafaza etmek, sürdürmek ve gelecek nesillere aktarmaktır.

Celalettin Topçu Vakfı bu gayeyle  öncelikle yurt içi ve yurt dışında her nerede ve her ne sebeple olursa olsun sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, savaş, tabi afet vb. sebeplerle mağdur olmuş, yaralanmış, sakatlanmış, aç ya da açıkta kalmış, yoksul, yoksun, fakir ve maddi manevi ihtiyaç sahibi tüm insanlara her türlü insani yardımı ulaştırmayı kendisine görev bilir.

Vakıf bu görev bilinciyle ihtiyaç sahibi insanlara, durum ve şartların gerektirdiği biçimde ve imkanlar ölçüsünde olmak üzere; gıda, giyim, temizlik maddesi, yakacak, kira, barınma, sağlık, eğitim, evlenme, yuva ve iş kurma vb. diğer hususlarda, ayni ve nakdi her türlü maddi ve manevi yardımlarda bulunur; gerekli eğitim ve danışmanlık hizmetlerini verir; toplumun genel menfaatlerini desteklemek üzere her kesimden kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar; ortak yardımlaşma ve dayanışma projeleri geliştirir ve yürütür. Bütün bunlarla birlikte vakıf, özellikle de gençlerimizin ve çocuklarımızın daha insani bir geleceğe taşınmasını katkı sağlamak, eğitimlerinin kalite ve verimliliğini arttırmak;  sosyal, kültürel ve ahlaki gelişimlerini kuvvetlendirmek, sağlıklı bir hayat sürdürmelerine yönelik her türlü maddi ve manevi ihtiyaçlarının karşılanmasına destek olmak üzere, ezcümle insana ve insanlığa hizmet etmek gayesiyle faaliyet göstermektedir.

​VAKFIN GÖSTERECEĞİ FAALİYETLER

Madde 4:

Vakfın göstereceği temel faaliyet alanları, aşağıda maddeler halinde zikredildiği üzere, toplumun birlik ve bütünlüğünü ve insanın gelişimini gaye edinen her türlü eğitim, kültür ve toplumsal yardımlaşma konularını kapsar.

a) Yardım İçerikli Faaliyetler: ​

Vakıf, çeşitli sebeplerle yardıma muhtaç duruma düşen insanların normal hayatlarını sürdürebilmeleri ve refah sevilerini geliştirmelerine yönelik olarak maddi-manevi destekler verir. Bu amaçla dünyanın her yerinde projeler oluşturmak ve uygulanmasını sağlamak üzere,yurtiçi ve yurtdışında yoksul ve yardıma muhtaç, kimsesiz-dul-yetim ve öksüzleri, sokak çocuklarını, sokakta kalmış her yaşta insanı, hastaları, yurdundan ayrı kalmışları, afetzedeleri, mültecileri himaye eder ve onlara her türlü ayni ve nakdi yardımlarda bulunur. Çadır kentler, aşevleri, lojistik merkezleri, sosyal amaçlı mağazalar, gıda bankaları ve sair tesisler kurar, işletir, bu tür çalışmalar yapan dernek ve vakıflardan yardım ve hizmet satın alır ve bu tür müesseselere her türlü ayni ve nakdi yardımlar yapar. 
Amacı doğrultusunda değerlendirilmek üzere her türlü kurban bağışını kabul eder, yurtiçi ve yurt dışında kurban organizasyonları yapar. Ayrıca, Ramazan ayına mahsus olarak gelen her türlü ayni ve nakdi tüm bağışları kabul eder, gelen bağışları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için yurt içi ve yurt dışında organizasyonlar yapar, iftar programları tertip eder.
​​

b) Sosyal İçerikli Faaliyetler: ​

Yoksullarla onlara yardım yapanları tanıştırıp kaynaştırmak gayesiyle, “kardeşleşme” ve “kardeş aile” uygulamaları geliştirir. Yoksul çocukları sünnet ettirme törenleri organize eder. Kimsesiz ve yoksulların cenazelerinin kaldırılmasını sağlar. Fakir insanların evlilik masraflarını karşılar, düğünlerini yapar. Aynı amaçlı diğer vakıf ve derneklerle işbirlikleri geliştirir; onlara yardım yapabilir, yardım alabilir. 
Sosyal-ekonomik veya başka sebeplerle toplumsal huzurun bozulmasında olduğu kadar, barış, refah ve bir arada yaşama duygusunun oluşmasında da bireylerin önemli sorumlulukları olduğu gerçeğinin fark edilmesine yönelik yuvarlak masa veya büyük salon toplantıları, atölye çalışmaları, seminerler, sempozyum ve konferanslar tertip eder; ev, mahalle, hastane, huzurevi ziyaretleri organize eder. 
Aile kurumunda var olan ve/veya olması muhtemel sosyal, kültürel, sıhhi, ekonomik ve benzeri sorunların çözümü için mevzuatın izin verdiği her türlü yaygın ve örgün eğitim kurumları açar, işletir; açılmasına ve işletilmesine maddi ve manevi katkıda bulunur, kaynak sağlar ve ortak olur. Aile kurumunun  eğitim, sağlık, sosyal yardım, ekonomik destek ihtiyaçlarını karşılama konusunda tüm kamu ve/veya özel kişilerle, kurumlarla ve kuruluşlarla iş birliği yapar. Gerek kamuya gerek gerçek ve tüzel kişilere ait her türlü iktisadi işletme, şirket, ticari işletme, kooperatif, adi ortaklık gibi kurumlara ayni ve nakdi yardım desteğinde bulunur; gerçek ve tüzel kişilerden bu amaçla yapılacak ayni ve nakdi yardımları kabul eder. 
Vakıf paylaşma anlayışının gelişmesi, bir arada yaşama ve komşuluk kültürü ilişkisinin tesisi için, kimsesiz ve bakıma muhtaç yaşlı insanlara bakım ve temizlik hizmeti faaliyetlerinde bulunur; onlara yalnızlıklarını hissettirmemeye yönelik sosyal ilişkiler organize eder. İnsanları tanışmaya, dayanışmaya, yardımlaşmaya şevk ve teşvik edecek kermes, spor müsabakaları, piknik, sünnet organizasyonları, konser vb. etkinlikler düzenler.

c) Eğitim İçerikli Faaliyetler:

Vakıf her dereceden öğrenciye, öğrenim ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik burslar verir. Öğrencilerin kendi mesleklerinde en iyi derecede yetişmelerine yönelik projeler geliştirir. Genç insanları “meslek ahlakı” kavramı konusunda bilinçlendirmek üzere seminerler ve çalıştaylar düzenler, “saha” ve “atölye” çalışmaları yapar.
Her dereceden öğrencinin görgü ve bilgilerinin artırılması, ufuklarının açılması için, yurtiçi ve yurtdışı üniversitelere veya benzer kuruluşlara eğitim amaçlı gezi ve ziyaretler düzenler. Özellikle yurt içinde veya dışında “birlik ve kardeşliğin kuvvetlendirilmesi; yoksulluğun nedenleri ve önlenmesine yönelik” çalışmalar yürüten öğrencilere, karşılıklı veya karşılıksız burslar ve ayni-nakdi destekler sağlar.
Vakıf, tek başına veya başka vakıf, kişi ve kurumlarla işbirliği yaparak, her alanda eğitim ve öğretim hizmeti veren anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise, yükseköğretim kurumu ve üniversite kurabilir. Vakıf üyelerinin, çalışanlarının, gönüllülerin yaptıkları işlerle ilgili bilgi ve becerilerini geliştirmek için yurt içinde ve yurt dışında eğitim almalarını sağlar.    

d) Sağlık İçerikli Faaliyetler:

İlgili mevzuatın izin verdiği ölçü ve imkân dâhilinde yurt içinde ve yurt dışında, başta fakir hastalar olmak üzere sağlık yardımına muhtaç herkesi tedavi ettirir. Anne-çocuk sağlığı, psikososyal hizmetler ve koruyucu sağlık alanlarında sağlık yardımı yapar, ihtiyacı olanlara sağlık hizmeti verir. Hastalık ve kaza hallerinde, her türlü ilaç ve tedavi masraflarının karşılanmasına katkıda bulunur. Yurt içinde ve yurt dışında tedavilerini yaptırır. Bu amaca katkı sağlayacak dispanser, klinik, doğumevi, hastane, gezici sağlık ekibi, sağlık aracı, sağlık kabini, eczane ve benzeri tesisler kurar veya kuranlara yardımda bulunur. Sağlık alanında hizmet veren tüm kuruluşlarla müşterek çalışmalar yapar ve hizmet satın alır. Şehir dışından gelen hasta ve hasta yakınlarına tedavileri süresince kalacakları yer temin eder. Engellilere ve engellilerle ilgili kuruluşlara cihaz ve malzeme yardımında bulunur.Bağışlanan malzemelerin bakım ve onarımını üstlenebilir.
Sosyoekonomik şartlar, aile içi şiddet, her türlü psikolojik veya fiziksel şiddet, savaş, olağanüstü hal, doğal afet vb. travmatik olaylara maruz kalmış başta çocuklar olmak üzere tüm bireylerin, rehabilite edilmesi ve topluma kazandırılması amacıyla sosyal ve kültürel etkinlikler düzenler; her türlü rehabilitasyon hizmeti verir.

e) Çevreyle İlgili Faaliyetler:

Doğal çevrenin bozulmasını ve kirlenmesini önleyici yurt içi ve yurt dışında çalışmalarda bulunur. Bu bağlamda çevre kirliliği, doğal dengenin bozulması, erozyon, iklim değişikliği konularında toplumu bilinçlendirici faaliyetlerde bulunur. Bu tür faaliyette bulunan kuruluşlarla işbirliği sağlar, araştırmalar yaptırır, projeler hazırlatır. Tarihi ve kültürel değerlerin, yapıların, camilerin, türbelerin, anıtların korunması, onarılması ve restorasyon işlerinin yapılması için destekler verir. Bunların yanında yol, köprü, çeşme, su şebekesi, dinlenme yeri, oyun parkı, okul, sosyal ve kültürel tesisler, ibadethane vb. yapıları yaptırır, yapılmasına yardımcı olur, tamir işlerini üstlenir.

f) İşbirliği Şeklinde Faaliyetler:

Vakıf, amaçlarını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini geliştirmek için ilgili mevzuatın izin verdiği ölçüde kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve özel kuruluşlar ile işbirliği sağlar. Bu bağlamda yurtiçindeki ve dışındaki kamu kurum ve kuruluşları, vakıflar, dernekler, meslek odaları, sendikalar, federasyonlar, konfederasyonlar ile iş birlikleri geliştirir. Yurtiçinde ve yurtdışında şubeler açar, ayrı vakıflar ve dernekler kurulmasını teşvik eder ve kendi adının kullanılmasına izin verebilir. 
Vakıf, amaçları doğrultusundaki faaliyetlere kaynak temin etmek amacıyla iktisadi, ticari ve sınai işletmeler ile şirketler kurabilir, kurulu olanlara iştirak edebilir, diğer gerçek ve tüzel kişiler ile ortaklıklar oluşturabilir

g) Vakıf Gelirlerini Arttırma ve Tanıtım Faaliyetleri:

Amaçları doğrultusunda vakfa gelir temin etmek gayesiyle, yurtiçi ve yurtdışında kermes, konferans, sergi, panel, seminer, sempozyum gibi etkinlikler düzenler. Her türlü yazılı, basılı, görsel ve dijital yayın veya içerikler çıkarır. Tanıtım amaçlı reklam ve promosyon yaptırır ve seyahatler düzenler. İktisadi, ticari ve sanayi işletmeler, kooperatifler kurar ve işletir, işletmelere ve kooperatiflere ortak olur. Dijital ortamlarda ve her türlü sosyal medya alanlarındaki içeriklerden gelir elde edebilir. Taşınmaz mal satın alır, bağışını kabul eder, kiraya verir, gelir sağlamak amacıyla işletir. 
Vakfa yapılan nakit, gıda, giyim, araç, gereç, yakacak ve temizlik malzemesi ve canlı hayvan bağışlarını kabul eder. Vakıf çalışmalarında kullanılmak üzere menkul veya gayrimenkulleri kiralar veya kiraya verir. Her türlü araç bağışını kabul eder, satın alır, kiralar, giderlerini karşılar. 
Yardım toplama kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri dâhilinde ayni ve nakdi bağış kampanyaları başlatır ve yürütür, belli yerlere bağış kutuları koyar. Amaçta belirtilen yardımları yazılı ve görsel yayınlar yoluyla kamuoyunun dikkatine sunar. Bunu yaparken toplumun yardım ve dayanışma duygularına, sosyal sorumluluk, milli ve manevi değerlere, insanlık onuruna saygı bilincinin geliştirilmesine dikkat çeker.

h) Vakfı Mallarının Değerlendirilmesi:

Vakıf ekonomik değerini yitirmiş veya yetersiz olan araç, gereç, bina tesis, arsa vs mal ve kıymetlerini ilgili mevzuat hükümlerine göre satar, paraya çevirir, yerine yenisini alır veya gelirini vakıf amacı doğrultusunda harcar. Sahip olduğu veya olacağı gayrimenkulleri kendisi kullanmadığı ve işletmediği zamanlarda, uzun veya kısa süreli olarak, belli bir ücret karşılığında veya karşılıksız başka kurum, kuruluş veya kişilere kiralar, kullanma ve işletme hakkını devreder. Bir kurum veya kuruluşa vakıf amacı doğrultusunda faaliyet göstermesi şartıyla kullanma ve işletme hakkını geçici olarak bedelli/bedelsiz verebilir.Vakıf bünyesindeki hiçbir gayrimenkul, genel ahlak kuralları dışında çalışan kişi veya kurumlara ve siyasi partilere, şans oyunları işleticilerine, faiz işi yapan kurumlara kiraya verilemez.
Gelirlerin ve malların tasarrufunda temel ilke olarak vakfın mal varlığı ve gelirleri, vakfın amacı ve amacını gerçekleştirmeye matuf faaliyetleri dışında tasarruf edilemez. Vakfın her türlü nakdi ve gayri nakdi mal varlığı birikimlerinin değerlendirilmesinde katılım bankacılığı ilkeleri esas alınır. Bu çerçevede özellikle nakit ve menkul kıymetlerin tasarrufunda faizli enstrümanlar kullanılamaz; vakıf faiz alamaz, faiz veremez.

i) Gönüllülerin Katkılarını Sağlanması: 

Vakıf amaçlarını gerçekleştirmek için yapacağı yurtiçi ve yurtdışındaki tüm faaliyetlerde gönüllülerden yararlanabilir. Belirlediği gönüllülere yurtiçinde ve yurtdışında eğitim aldırır, seminerler düzenler. Vakıf faaliyetleri ile ilgili gönüllü alt birimleri, komisyonlar kurar. Yeni yetişen nesillerde sosyal sorumluluk bilincini geliştirmek yardımlaşma ve dayanışmayı teşvik etmek amacıyla dirlikler ve komisyonlar kurar. İhtiyaç duyduğu işlerde yurtiçinde ve yurtdışındaki üyelerini yetkilendirir. Gönüllülere ücret ödenmez ancak gönüllülerin yaptığı iş ve hizmetlerin yol, barınma, konaklama vb. masraflarını karşılar.

j) Diğer Faaliyet Alanları: 

Vakıf yukarıda zikredilen faaliyetlere ilave olarak, Balat Mahallesi, Lokmacı Dede Sokak, No: 28, Fatih-İstanbul adresinde mukim Fetihler Hayır Hizmetleri Vakfı tarafından halihazırda yürütülmekte olan aşağıdaki hizmet alanlarında da, faaliyet gösterir, bu faaliyetlerde Fetihler Hayır Hizmetleri Vakfı’nı maddi-manevi olarak destekler.
-    Çanakkale İli, Ezine İlçesi’ne bağlı Yaylacık köyünde bulunan, ve tapu kayıtlarında, “946 parsel, 506 metrekare, ada-pafta: 06-B”,  “947 parsel, 2396 metrekare, ada-pafta: 06-B”, “950 parsel, 4010 metrekare, ada-pafta: 06-B”, “951 parsel, 4613 metrekare, ada-pafta: 06-B”  olarak geçen, ve vakıf malı olarak tahsis edilecek arazi, bağ, bahçe, bina ve müştemilatın; köy içinde yapılan hizmet yerlerinin (aşhane, park vd), caminin, Ulu Sultan türbesinin, Hacıbaba Celalettin Topçu türbesinin ve diğer mezarların bakım ve onarımı; bu işlerde istihdam edilen personelin iaşe ve ibadesinin sağlanması,
-    Yukarıda bahsi geçen (Çanakkale İli, Ezine İlçesi, Yaylacık Köyü) adreste vakıf malı olarak tahsis edilecek olan gayrimenkuller üzerinde her yıl yaz aylarında yapılan “hayır yemeği” şenliklerinin/davetlerinin devam ettirilmesi; davet edilen vatandaşların köylerinden araçlar ile alınarak şenliğe ulaşımlarının sağlanması, gelen misafirlere ayni – nakdi yardımların yapılması, misafirlerin ve çocukların gönüllerini almaya yönelik ikramların organize edilmesi,
-    Sahil Mahallesi, Celalettin Topçu Caddesi, No: 13, Küçükkuyu-Ayvacık Çanakkale adresinde bulunan ve tapu kayıtlarında, “19 parsel, 447 metrekare 335 Ada, Pafta : 117-D”, olarak geçen, ve vakıf malı olarak tahsis edilecek binanın, bahçe ve dinlenme yerlerinin bakım ve onarımı; bu işlerde istihdam edilen personelin iaşe ve ibadesinin sağlanması,
-    Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olup da Fetihler Hayır Hizmetleri Vakfı’na tahsis yolu ile kiralanan, aynı adresteki hizmet binasının ve müştemilatının; ve keza bitişiğindeki cami ve türbenin bakım ve onarımı; istihdam edilen görevlilerin iaşe ve ibadelerinin sağlanması,
-    Yukarıda açık adresi verilen Fetihler Hayır Hizmetleri Vakfı’na tahsisli hizmet binasında bütün bir ramazan ayı boyunca ve önemli dini-milli günlerde, bayramlarda ve kandillerde, iftarlar ve yemekler verilmesi; çevredeki fakir ve fukaraya düzenli olarak ayni ve nakdi yardımlar yapılması,
-    Yukarıda açık adresi verilen Fetihler Hayır Hizmetleri Vakfı’na tahsisli hizmet binasında, Fetihler Hayır Hizmetleri Vakfı’nın bir yan kuruluşu olarak faaliyet gösteren VAKAR’da (Vakıf Araştırmaları Merkezi) yapılan çalışmaların maddi olarak desteklenmesi, araştırma bursları verilmesi; istihdam edilen personelin iaşe ve ibadesinin karşılanması,
-    Camikebir Mahallesi, Ali Saim Kayaalp Bulvarı, Blok No: 204, Ezine-Çanakkale adresindeki Celalettin Topçu Anadolu Lisesi’nin bakım ve onarımına katkıda bulunmaya devam edilmesi; seçilecek ihtiyaç sahibi ve başarılı çocuklara eğitim bursları verilmesi,
-    Çanakkale ve Balıkesir’in ilçe-belde ve köylerinde (Ayvacık, Ezine, Edremit, Küçükkuyu, Gürpınar, Yaylcık vd) fakir-fukara ve ihtiyaç sahiplerine düzenli olarak yapılan ayni ve nakdi yardımların devam ettirilmesi; yoksul, yoksun, yolcu ve misafire sofra açılması, çocuklara hediyeler verilerek gönüllerinin şenlendirilmesi,
-    Çanakkale ve Balıkesir’in ilçe ve köylerindeki cami, türbe ve kur’an kurslarının bakım ve onarımlarına destek olunması, daha once yapılan katkıların düzenli olarak devam ettirilmesi,
-    Bursa- Uludağ – Çobankaya mevkiindeki Camii Nebevi’nin bakım ve onarımının düzenli olarak yapılması
-    Başta İstanbul olmak üzere, Türkiye’nin her ilinde ve ilçesinde daha önce Fetihler Hayır Hizmetleri Vakfı tarafından yapılmış olan cami ve türbelerin, inşa-bakım ve onarımlarının düzenli olarak takip edilmesi, ihtiyaç olması halinde yeni katkıların sağlanması,
-    Yürütülen ihya, imar ve inşa faaliyetleriyle ilgili olarak, ve başta CelalettinTopçu’nun “hayır felsefesi”ni tanıtmak ve yaygınlaştırmak gayesiyle, kitap ve makale yayınlarının yapılması; görsel tanıtım filim ve videoların hazırlanması, ulusal ve uluslararası seminer, sempozyum ve çalıştaylar düzenlenmesi,  vakfın, Vakar’ın ve türbeler.org sitelerinin güncellenmesi,
Vakıf yardım ve hizmetleri, herkesin yararına ve faydalanmasına açıktır; belli bir grup veya kitle ile sınırlı olmayıp; renk, dil, din, ırk, mezhep, siyasi veya felsefi görüş, sınıf, yaş, cinsiyet, bölge, ülke ve benzeri hiçbir ayrım yapmaksızın herkesi kapsar

​VAKFIN GÖSTERECEĞİ FAALİYETLER

​Madde 5: 

Vakıf, gayesine ulaşmak için taşınır ve taşınmaz mallara bağış, vasiyet, satın alma ve kiralama suretiyle sahip olmaya ve kullanmaya; vakıflara ilişkin yasa hükümleri uyarınca sahip olduklarını satmaya, devir ve ferağ etmeye, gelirlerini almaya ve harcamaya; vakıf malvarlığına giren bir ya da birden çok taşınır veya taşınmaz malları veya gelirlerini bir ya da bir çok kez yatırımda kullanmaya; vakıf amaç ve hizmet konularına aykırı olmamak koşulu ile yapılacak bağış ve vasiyet, satın alma ve diğer yollarla elde ettiği taşınır ve taşınmaz malları ve paraları yönetim ve tasarrufa; menkul değerleri almaya ve vakfın amacı doğrultusunda değerlendirip satmaya; vakfın amaçlarına benzer çalışmalarda bulunan yurt içindeki ve yurt dışındaki vakıflar, gerçek ve tüzel kişiler ile işbirliği yapmaya; kamu kurum ve kuruluşları dışındakilerden yardım almaya, bu yardımları sağlamak için anlaşmalar yapmaya; taşınmaz malların irtifak, intifa, sükna, üst, rehin, ipotek gibi mülkiyetten gayri ayni haklarını kabule, bu hakları kullanmaya, olan ya da olacak gelirleri ile kuracağı sözleşmeler için taşınır ve taşınmaz malların rehin ve ipoteği dahil her türlü güvenceleri almaya, geçerli banka kefaletlerini kabule; vakfın amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için gerektiğinde ödünç almaya, ödünç vermeye; kefalet, rehin, ipotek ve diğer güvenceleri vermeye; vakfın amaç ve hizmet konularına uygun olarak yürütülen ve yürütülecek olan projelerden ve her türlü çalışmalardan gelir elde etmeye ve vakfa gelir sağlamak amacı ile olağan işletme ilkelerine göre çalışacak iktisadi işletmeler, şirketler, kooperatifler kurmaya, kurulu olanlara iştirak etmeye, bunları doğrudan işletmeye ya da denetimi altında bir işletmeciye işlettirmeye; vakfın amaç ve hizmet konularından birinin ya da tümünün gerçekleştirilmesi için yararlı ve gerekli görülen girişim, tasarruf, mal edinme, inşaat ve benzeri sözleşmeleri yapmaya; faizsiz olması kayıt ve şartıyla her türlü kredi kuruluşundan fon kullanmaya; Türk Medeni Kanunu’nun 48. maddesinde belirtildiği üzere izinli ve yetkilidir. Vakıf bu yetki ve gelirlerini, Türk Medeni Kanunu ile yasaklanan maksatlarla kullanamaz.

VAKFIN MAL VARLIĞI

Madde 6:

Aşağıda açık adresleri ve tapu kayıtları bulunan, Seyit Gazi Veral’ın ve yine % 100 Hissesi Seyit Gazi Veral’e ait olan SMRC Gayrimenkul İnşaat Sanayi ve Dış  Ticaret Anonim Şirketi’nin mülkiyeti altındaki gayrimenkuller kuruluş mal varlığıdır:
-    Sahil Mahallesi, Celalettin Topçu Caddesi, No: 13, Küçükkuyu-Ayvacık Çanakkale; Tapu Bilgileri: 
“19 parsel, 447 metrekare 335 Ada, Pafta : 117-D”, 
-    Çanakkale Ezine – Yaylacık Köyü; Tapu Bilgileri: 
“946 parsel, 506 metrekare, ada-pafta: 06-B”,  
“947 parsel, 2396 metrekare, ada-pafta: 06-B”,  
“950 parsel, 4010 metrekare, ada-pafta: 06-B”,
“951 parsel, 4613 metrekare, ada-pafta: 06-B”

VAKFIN KURUCULARI

Madde 7: 

Vakfın Kurucuları aşağıdaki kişilerden müteşekkildir:

- İsmail Veral

- Barbaros Ceylan

- Seyit Gazi Veral

VAKFIN GELİRLERİ VE GELİRLERİNİN TAHSİS VE SARF EDİLECEĞİ YERLER

Madde 8: 

    A- VAKFIN GELİRLERİ

a) Vakfının amacına uygun ulusal ve uluslararası fonlardan aktarılan hibeler de dâhil olmak üzere her türlü şartlı, şartsız bağışlar ile yardımlar.
b) Yurt içi ve yurt dışı her türlü ürün, hizmet, menkul, gayrimenkul, irat ve vasiyet bağışları ile ayni ve nakdî yardımlar.
c) Vakıf faaliyetlerinden elde edilen muhtelif gelirler.
ç) İktisadi işletmeler, iştirakler ve ortaklıklardan sağlanan gelirler.
d) Vakıf taşınır ve taşınmaz varlıkları ile diğer haklarının değerlendirilmesi ile sağlanan gelirler.
e) Diğer gelirler

    B- VAKIF GELİRLERİNİN TAHSİS VE SARF EDİLECEĞİ YERLER 

Vakfın yıl içinde elde edilen brüt gelirlerin en az 2/3 (üçteiki)’si vakıf gayelerine, 1/3 (üçtebiri)’i ise yönetim ve idame masrafları ile vakıf gelirini arttıracak yatırımlara tahsis ve sarf eder.
Vakıf gayesine ayrılması ve harcanması gereken miktar hiçbir şekilde başka bir gaye için kullanılamaz. Ancak yönetim ve idame giderleri ile ihtiyata ve vakıf mal varlığını arttırıcı yatırımlara ayrılan miktarların, tamamının veya bir kısmının vakıf gayesine yönelik hizmetlere harcanması mümkündür.

 

VAKFIN ORGANLARI

Madde 9: 

Vakıf organları şunlardır:
a)    Yönetim Kurulu
b)    Denetim Kurulu

YÖNETİM KURULU

Madde 10: 

a) Yönetim Kurulu’nun Oluşması


Kuruluşta tayin edilen ilk Yönetim Kurulu Üyeleri aşağıdaki kişilerden müteşekkildir: 
-    Yönetim Kurulu Başkanı : Barbaros Ceylan
-    Yönetim Kurulu Üyesi     :    Seyit Gazi Veral (Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda aşağıda yetki ve görevleri tarif edilen İstişare Meclisi’nin üyesi ve İstişare Meclisi Başkanı)
-    Yönetim Kurulu Üyesi     : İsmail Veral 
Vakıf faaliyetlerinin hem planlanmasından ve hem de icrasından sorumlu olan Yönetim Kurulu, vakfın en üst düzeydeki karar alma ve temsil organıdır. Yönetim Kurulu faaliyetlerin planlanmasında ve yürütülmesinde, gerekli gördüğü hallerde, yetkilerini aşağıda bahsi geçen diğer kurullara ve/veya bu kurulların üyelerinden oluşturulacak icra komitelerine devredebilir.
Yönetim Kurulu bir başkan ve iki üye olmak üzere toplam 3 kişiden müteşekkildir. 
Vakfın kuruluşunda görev alan ve yukarıda isimleri yazılı Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, görevlerini mücbir sebepler dışında (ölüm, hastalık, görevini yapamayacak hale gelmesi, ya da kendi istek ve arzusu ile görevini bırakması vb) kayd-ı hayat şartıyla icra ederler. 
Vakfın kuruluşunda, yukarıdaki gibi, yönetim kurulu üyelerinden biri   başkan yardımcısı ve aynı zamanda da  İcra Meclisi başkanlığından sorumlu olmak üzere görevlendirilir.
Kuruluştaki ilk Yönetim Kurulu’ndan sonra görev alacak Yönetim Kurulu Başkanları, bir önceki Yönetim Kurulu Başkanı tarafından kaydı hayat şartıyla, Yönetim Kurulu ve/veya İstişare Meclisi üyeleri arasından “halef tayin etme” usulüyle seçilirler. Halefini, Yönetim Kurulundan veya İstişare Meclisi üyeleri arasından seçer. Bu amaçla Yönetim Kurulu Başkanı, kendisinden sonra yerine geçecek halefinin yazılı olduğu kapalı zarfı (halef zarfı), vakfın kasasında muhafaza edilmek üzere Yönetim Kurulu’ na teslim eder. Bu zarfı, istediği zaman kendisine iadesini talep ederek halefini değiştirme hakkına sahiptir. Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçilen İcra Meclisi üyesinin bu kuruldaki üyeliği (ve varsa İcra Meclisi Başkanlık görevi) sona erer.
Kuruluştaki ilk Yönetim Kurulu’ndan sonra, kurulda boşalan üyeliklerin yerine vazife alacak olan Yönetim Kurulu üyeleri, 1 yıl için (Yönetim Kurulu Başkanı hariç), Yönetim Kurulu Başkanı tarafından İstişare Meclisi üyeleri arasından atama usulüyle seçilir.  Kuruluştaki ilk Yönetim Kurulu’ndan sonra atama usulüyle görev alacak olan bir yönetim kurulu üyesi aynı zamanda hem başkan yardımcılığı ve hem de istişare meclisi başkanlığı görevlerini birlikte yürütebilir.
Kaydı hayat şartı ile seçilen ve yenilenen Yönetim Kurulu Başkanı, arzu etmesi halinde hayattayken de (herhangi bir mücbir sebep olmaksızın) görevini halefine devredebilir.
Vakfın iktisadi gelir üreten iştiraklerinin yönetim ve denetimi “Denetim Kurulu”nun değil, bir istisna olarak sadece Yönetim Kurulu Başkanı’nın ve/veya görevlendireceği Yönetim Kurulu üyelerinden birinin, yetki ve sorumluluğu altındadır. 


b) Yönetim  Kurulunun Toplanma ve Karar Alma Esasları; Görev ve Yetkileri


Yönetim Kurulu toplantıları üç ayda bir yapılır. 
Toplantı yeter sayısı, Yönetim Kurulu Başkanı’nın mevcut olması şartıyla  (2) olup, kararlar mevcudun çoğunluğu ile alınır. Oyların eşit olması halinde Yönetim Kurulu Başkanı’nın oyu iki oy sayılır. Alınan kararlar karar defterine yazılarak imzalanır.
Bununla birlikte aşağıdaki “karar” konularında toplantı yeter sayısı (3) olup, Yönetim Kurulu üyelerinin tamamının “oy birliği” esası geçerlidir.  Bu “karar” konuları :
-    Vakfın kuruluşta ve/veya bilahare edinmiş olduğu gayrimenkullerin satışı ve bağışlanması,
-    Vakfın mülkiyet ve sahipliğinin olduğu şirket iştiraklerine ait, nama ve/veya hamiline yazılı hisse senetlerinin, satılması, bağışlanması, üçüncü kişilere devredilmesi,
-    Vakfın kuruluşta ve/veya bilahare edinmiş olduğu gayrimenkuller üzerinde, borç almak veya garanti-kefalet vermek suretiyle ipotek ve rehin tesis edilmesi,
-    Özel veya tüzel kişiler lehine vakıf gayrimenkulleri üzerinde intifa hakları verilmesi,
-    Vakıf senedinde yapılacak değişiklikler,
-    Vakfın tasfiyesi.
Yönetim Kurulu karar alırken vakfın diğer organlarından kendisine gelen görüşleri değerlendirir; İstişare Meclisi ve İtibar Kurulu  ile görüşür, bu organlara danışır. 
Yönetim Kurulu görev ve yetkileri aşağıdadır: 
a)    İtibar Kurulu’nu seçer
b)    Denetim Kurulu’nu seçer
c)    Vakıf faaliyetleri konusunda strateji, vizyon ve politika belirler. 
d)    Vakfın yıllık bütçesini ve faaliyet planını hazırlar.
e)    Vakıf gayesi doğrultusunda her türlü kararı alır ve uygular.
f)    Vakıf senedinde belirlenen vakfın gayelerini gerçekleştirmek için faaliyetlerin düzenli ve verimli olarak yürütülmesini sağlar. 
g)    Vakıf mal varlığının değerlendirilmesi ve yeni mali kaynaklara kavuşturulması hususunda gereken çalışmaları yapar.
h)    Vakıf adına, bütün gerçek ve tüzel kişilerle hukuki, mali ve sair konularda gerekli girişimlerde bulunur ve işlemler yapar.
i)    Görev, yetki ve sorumlulukları açıkça önceden belirlenmek kaydıyla vakfa müdür atar; “vakıf genel sekreterliği” veya benzeri yardımcı birimler oluşturabilir, gerektiğinde görevlerine son verir.
j)    Vakıfta istihdam edilecek personeli belirler, atamasını yapar, ücretlerini tayin eder, gerektiğinde ilgili kanun hükümleri çerçevesinde işlerine son verir.
k)    İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde, yurt içinde ve yurtdışında şube ve temsilcilik açılmasına ve kapatılmasına karar verir, bu hususta gereken işlemleri yapar. Şube ve temsilcilikleri denetler, gerekli gördüğü hallerde bu birimlerdeki yönetim kurullarını ve istihdam edilen personeli görevden alır; bu gayeyle profesyonel danışmanlık ve denetim kurumlarından hizmet satın alır. 
l)    Vakfın muhasebe işlerini takip ve kontrol eder, hesap dönemi sonunda gelir-gider cetveli ve bilançoların düzenlenerek ilgili idareye gönderilmesini ve ilanını sağlar.
m)    Vakfın şubelerinin, temsilciliklerinin, iktisadi işletmelerinin, bağlı ortaklıklarının, kooperatiflerinin ve tüm iştiraklerinin kuruluş ve denetimlerini yapar; gerekli gördüğü hallerde profesyonel danışmanlık ve denetim kurumlarından hizmet satın alır. 
n)    Gayrimenkul ve menkul malları satın alır. Vakıf tüzüğünde geçen karar alma nisab sayısına bağlı olarak vakfa ait taşınır ve taşınmaz malları satar, bina veya tesis inşa ettirir, kira sözleşmesi yapar, vakıf lehine rehin ipotek veya ayni haklar tesis ettirir. Hülasa, menkul ve gayrimenkul değerlerin alımına veya satımına; her türlü tasarrufuna ve vakfa gelir sağlamak amacı ile ticari ve iktisadi işletmelerin kurulmasına veya kurulu işletmelere ortak olunmasına ve kurulu işletmelerin tasfiyesine karar verir.
o)    Gerekli görmesi halinde çeşitli adlar altında gerekli gördüğü kurulları oluşturur ve üyelerini atar.
p)    Kendisiyle aynı gayeler uğruna faaliyet gösteren vakıflar ile iletişim ve koordinasyonu sağlar.
q)    İlgili mevzuat, vakıf senedi ve vakıf iç mevzuatının gerektirdiği diğer görevleri yapar.

 

DENETİM KURULU

Madde 11:

Yönetim Kuruluna bağlı olarak çalışan Denetim Kurulu, vakfın mülkiyetindeki iktisadi gelir üreten iştirakler hariç, vakıf organlarının ve faaliyetlerinin, mali-idari ve ahlaki/moral değerler bakımından denetimini yapan en üst düzeydeki kuruldur.
Denetim Kurulu bir başkan ve iki üye olmak üzere toplam 3 kişiden müteşekkildir. Denetim Kurulu üyeleri, vakfın kuruluşundan sonra,  Yönetim Kurulu’nun kabulüyle atama usulü ile seçilirler. 
Denetim Kurulu’na seçilen üyeler, vakfın diğer organlarından olabildiği gibi, konusunda ve mesleğinde uzman olmak kaydıyla, vakfın dışındaki özel ve/veya tüzel kişiler arasında da seçilebilir. Üyelerin seçiminde, gerek kendi mesleki alanlarında ve gerekse ahlaki/insani değerler veçhiyle iyi vasıflarla bilinen şahsiyetler olmaları vb. kriterler gözetilir. 
Denetim Kurulu üyeleri, 3’er yıllık süreler ile görevlendirilirler. İlk oturumda kendi aralarından bir başkan seçerler.  
Denetim Kurulu toplantıları 6 ayda bir yapılır. Ayrıca Yönetim Kurulu Başkanı’nın talebi üzerine olağanüstü olarak da toplanabilir. Toplantı nisap sayısı toplam üye sayısıdır.  Toplantı yeter sayısının sağlanamadığı hallerde toplantı ertelenir; bir sonraki toplantıda ise nisap aranmaz. 
Denetim Kurulu Yönetim Kurulu’nun kabulüne sunulmak üzere kararlarını oy çokluğu ile alır. Oy çokluğunun sağlanamadığı durumlarda kurul Başkanının oyu 2 oy kabul edilir. 

 

VAKFIN TEMSİLİ

Madde 12:

Vakfı Yönetim Kurulu temsil eder. Yönetim Kurulu bu temsil yetkisini Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyelerine devredebilir. Yönetim Kurulu, genel veya belli hal ve konularda, belirteceği esaslar dahilinde, kendi üyelerinden bir veya birkaçını, memur ve memurlarından herhangi birini veya birkaçını, temsilci veya temsilciliklerini, herhangi bir sözleşmeyi akdetmeye, mukavele, hukuki belge veya senedi vakıf nam ve hesabına tanzim ve devretmeye yetkili kılabilir.

 

İSTİŞARE MECLİSİ

Madde 13:

a) İstişare Meclisi'nin Oluşması

Yönetim Kuruluna bağlı olarak çalışan İstişare Meclisi, kuruluştaki ilk Yönetim Kurulu üyelerinden sonra görev alacak olan Yönetim Kurulu üyelerinin, seçildiği vakıf organıdır. 
İstişare Meclisi, vakfın kuruluşunda “kurucular” tarafından bir başkan ve dört üye olmak üzere toplam 5 kişiden müteşekkil olarak kurulur.  
İstişare Meclisi üyelerinin görev süreleri mücbir sebepler dışında (ölüm, hastalık, görevini yapamayacak hale gelmesi, kendi istek ve arzusu ile görevini bırakması, Yönetim Kurulu Başkanı olması) kayd-ı hayat şartıyladır.
İstişare Meclisi üyeleri, kendilerinden sonra kayd-ı hayat şartıyla görev alacak olan istişare meclisi üyelerini, kendilerinin ve/veya bir diğer İstişare Meclisi üyesinin alt soyundan olmak şartıyla, “halef tayin etme” (kendisinden sonra yerine geçecek olan halefinin yazılı olduğu bir zarfı vakfın kasasında muhafaza edilmek üzere Yönetim Kurulu’na teslim edilme) usulüyle seçerler. İstişare Meclisi üyeleri istedikleri zaman haleflerini değiştirebilirler.
İstişare Meclisi Üyeleri arzu etmeleri halinde; hayattayken de (herhangi bir mücbir sebep olmaksızın) görevlerini haleflerine devredebilirler. İstişare Meclisi Üyeleri, haleflerini kendi veya bir diğer istişare meclisi üyesinin alt soyundan seçer.
Halef olarak seçilen İstişare Meclisi üyesinin görevi kabul etmemesi halinde, İstişare Meclisi, kendi alt soylarından biri olmak üzere oy çokluğu ile seçeceği kişiyi İstişare Meclisi üyeliğine davet eder. 
Kuruluştaki ilk Yönetim Kurulu’ndan sonra Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçilen İstişare Meclisi üyesinin üyeliği (ve varsa Meclis Başkanlığı görevi) sona erer. 
Vakfın kuruluşunda “kurucular” tarafından tespit ve tayin edilen İstişare Meclisi üyeleri aşağıdaki kişilerden müteşekkildir: 
-    Seyit Gazi Veral 
-    Halil Fevzi Veral 
-    Muhammed Emin Kolcu
-    Abdurrahman Kolcu
-    Sezai Çelikdoğan

 

b) İstişare Meclisinin Toplanma ve Karar Alma Esasları; Görev ve Yetkileri

 

İstişare Meclisi Yönetim Kurulu’na istişari olarak hizmet verir. Yönetim Kurulu’nun vazifelendirmesi halinde, temsil, planlama ve yürütme konularında görevler alabilir, kendisine bağlı icra komiteleri kurabilir. 
İstişare Meclisi toplantılarını üç ayda bir, aynı zamanda İstişare Meclisi Başkanı olan Yönetim Kurulu üyesinin başkanlığı altında yapar. Toplantı nisap sayısı 3’tür. Toplantı yeter sayısının sağlanamadığı hallerde toplantı ertelenir; bir sonraki toplantıda ise nisap aranmaz. 
İstişare Meclisi, Yönetim Kurulu Başkanı ve/veya İstişare Meclisi Başkanı’nın talebi üzerine olağanüstü olarak da toplanabilir. Bu takdirde toplantı nisap sayısı aranmaz. 
İstişare Meclisi, Yönetim Kurulu’nun kabulüne sunulmak üzere kararlarını oy çokluğu ile alır. Oy çokluğunun sağlanamadığı durumlarda İstişare Meclis Başkanı’nın oyu 2 oy kabul edilir. 

 

İTİBAR KURULU

Madde 14:

Yönetim Kuruluna bağlı olarak çalışan İtibar Kurulu, vakfın İstişare Meclisinden sonraki danışma organıdır. Yönetim Kurulu'nun vazifelendirmesi halinde, temsil, planlama ve yürütme konularında görevler alabilir, kendisine bağlı icra komiteleri kurabilir.
İtibar Kurulu Üyeleri aşağıdaki isimlerden müteşekkildir:

 

Abdurrahman Veral
Mehmet Akif Karan

Yahya Güldiken
Ahmet Kala
Şahin Altuner

Süleyman Özdil
Hüseyin Avni Metinkale

Üzeyir Serdar Serdaroğlu

Ahmet Ulueren

Mehmet Kılıç

Şafak Boztepe

Celalettin Küçük

Erkan Güngör

Ömer Tanrıverdi

Uğur Başer

Yaşar Boztepe

Ahmet Altıner

Ahmet Yılmaz

Vakfın kuruluşundan sonra da, vakfa veya vakfın amaçlarina giren konulardan herhangi biri ile ilgili gösterdiği üstün gayret ve yaptığı üstün hizmetler ile ülkemize katkı sağlayan kişiler, Yönetim Kurulu'nun kabulüyle itibar Kurulu'na atama usulü ile seçilebilirler. Üyelerin seçiminde, gerek kendi mesleki alanlarında ve gerekse ahlaki/insani değerler veçhiyle iyi vasıflarla bilinen şahsiyetler olmaları vb kriterler gözetilir.
İtibar Kurulu üyelerinin görev süreleri, mücbir sebepler dışında (ölüm, hastalık, görevini yapamayacak hale gelmesi, kendi istek ve arzusu ile görevini bırakması, yüz kızartıcı suçlar vb) kayd-ı hayat şartıyladır. Yönetim Kurulu bu kişileri maddi ve manevi olarak ödüllendirebilir ve gerekli gördüğü durumlarda (moral ve ahlaki değerler konusunda düşkünlük, yüz kızartıcı suçlar vb) İtibar Kurulu'ndan azledebilir.

 

İtibar Kurulu toplantıları 3 ayda bir yapılır. Toplantı öncesinde teşekkül ettirilen oturum divanında oy çokluğu ile oturum başkanı seçilir. Toplantı nisap sayısı toplam üye sayısının yarıdan 1 fazlasıdır. Toplantı yeter sayısının sağlanamadığı hallerde toplantı ertelenir; bir sonraki toplantıda ise nisap aranmaz.
 

İtibar Kurulu Yönetim Kurulu'nun kabulüne sunulmak üzere, kararlarını oy çokluğu ile alır. Oy çokluğunun sağlanamadığı durumlarda oturum Başkanının oyu 2 oy kabul edilir.

 

RESMİ SENET DEĞİŞİKLİĞİ

Madde 15: 

Vakıf senedinde yapılacak değişiklikler yönetim kurulunun yazılı teklif ile onayı ve mahkeme tarafından verilecek karar ile yapılır.

 

VAKFIN SONA ERMESİ

Madde 16:

Vakfın sona ermesi; Yönetim Kurulunun oy birliği ile alacağı karar ve mahkeme tarafından verilecek karar ile mümkündür. Bu durumda borçların tasfiyesinden arta kalan vakıf mal varlığı ve hakları, Yönetim Kurulu tarafından belirlenen benzer amaçlar için çalışan başka bir vakfa devredilir.

HÜKÜM EKSİKLİĞİ

Madde 17:

Vakıf senedinde hüküm bulunmayan durumlarda Türk Medeni Kanunu ile 5737 Sayılı Vakıflar Kanunu ve Vakıflar hakkındaki diğer mevzuatlar geçerlidir.

GEÇİCİ HÜKÜMLER

Geçici Madde 1- Vakfın ilk geçici yönetim kurulu, aşağıda adları yazili Üyelerden oluşmuştur.

- Yönetim Kurulu Başkanı: Barbaros Ceylan
- Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Gazi Veral (Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda aşağıda yetki ve görevleri tarif edilen İstişare Meclisi'nin üyesi ve İstişare Meclisi Başkanı)
- Yönetim Kurulu Üyesi : İsmail Veral


Geçici Madde 2- Vakfın tescili için gerekli tüm işlemleri yapmak üzere İsmail Veral, Barbaros Ceylan ve Seyit Gazi Veral yetkili kılınmıştır. 

bottom of page